BIOGRAFI

ABRAMIS BRAMA • TUNG HÅRD ROCK PÅ SVENSKA
Click here for English version!

Abramis Brama, efter det latinska namnet för fisken brax, bildades i de södra delarna av Stockholm och har sedan slutet av 90-talet spelat tung, extatisk, rifforienterad hård rock – men med svenska texter, vilket då var tämligen ovanligt. Kvartetten bestående av basisten/sångaren Dennis Berg, gitarristen Peo Andersson, trummisen Fredrik Jansson och sångaren Christian Andersen spelade först in en 12-låtars demo i april 1998, varifrån låten ”Mamma talar” direkt plockades upp av P3 Rock. Debutalbumet “Dansa tokjävelns vals” följde 1999, men strax efter utgivningen tog Ulf Torkelsson (tidigare i Sunflower) över mikrofonen och har varit bandets frontfigur sedan dess.

Andra albumet “När tystnaden lagt sig…” följde i början av 2001 och innehåller flera av bandets klassiska låtar plus en översättning av The Pretty Things ”Cold Stone”, omdöpt till ”Kall som sten”. Covers på låtar av Captain Beyond och pionjärerna November (vilka på sent 60-tal var det första hårdrockbandet som sjöng på svenska) släpptes på hyllningsskivor och vinylsinglar. Efter enträget tjat från dåvarande skivbolaget om att göra något på engelska skrevs nya texter till utvalda låtar från de två första albumen. Dessa återinspelades med producenten Per Wikström och gavs ut som albumet ”Nothing Changes” i november 2003. Jonas Kullhammar medverkade på tvärflöjt i en låt.

På ”Rubicon”, släppt i början av 2005, var språket återigen svenska. Skivan fick stor uppmärksamhet och pressades på vinyl i en begränsad upplaga som snabbt sålde slut. Robert Johansson från turnévännerna Backdraft anslöt som extra gitarrist. Snart lämnade Fredrik Jansson bandet för Witchcraft (han återfinns idag i Lugnet och Angel Witch). Fredrik Liefvendahl (tidigare i Grand Magus) ersatte Jansson och skivdebuterade 2007 på albumet ”Live!”. Nästa album, ”Smakar söndag”, producerades tillsammans med Backdraft-sångaren Jonas Åhlén, släpptes 2009 och nominerades för P3 Guld.

Gitarristen Robert Johansson lämnade Abramis Brama under 2011, men i stället för att ersätta honom valde man att fortsätta som en kvartett där Peo Andersson skötte allt gitarrspel. Dennis Berg, grundare av bandet, slutade efter en europaturné hösten 2012, vilken kulminerade med en spelning i det legendariska tyska tv-programmet Rockpalast.

Bandet hade då redan börjat skriva och planera för ett nytt studioalbum varvid nya basisten Mats Rydström anslöt (också han från Backdraft, numera även i Avatarium och i Conny Blooms svenskspråkiga soloband). Inspelningarna för det sjätte studioalbumet “Enkel biljett” skedde i en egen, nybyggd studio i samarbete med Mats Torkelsson, Ulfs bror som sedan länge åkt med som ljudtekniker på otaliga turneér.

Titellåten ”Enkel biljett” gavs ut på splitsingel tillsammans med norska vännerna Black Debbath i januari 2014 och albumet med samma namn följde i maj. Skivan hyllades av bandets fans, liksom av såväl svensk som internationell press, som en av bandets största stunder. Därefter har Abramis Brama turnerat i Sverige och spelat på festivaler som Sweden Rock Festival (för fjärde gången), Metallsvenskan, Getaway och Krökbacken. Och vid återkomsten till Tyskland, för Aquamaria-festivalen hösten 2017, stod det också klart att bra rock’n’roll i sig är ett universellt språk.

I april 2018 återvände Abramis Brama med ”Tusen år”, som liksom föregångaren spelats in och mixats av Mats Torkelsson i Hagaton Musikstudio i Stockholm. Ett fokuserat, tätt och tungt album som är troget bandets ideal – riffen, groovet och de svenska texterna – men också gräver djupare med tänkvärda, poetiska texter som såväl hyllar som beklagar vår mänskliga existens, från tidens begynnelse till en okänd framtid.

Updated: 23 september 2019 — 13:23