När Tystnaden Lagt Sig…

Abramis Brama – När tystnaden lagt sig… (RHCD35, TRANS012, BLOD129LP)
Releasedatum: 2001-03-01
Bolag: Record Heaven (CD), Black Lodge Records (LP)

• Limited edition transparent yellow vinyl SOLD OUT!
• Order regular black vinyl! (only available directly from the band)
Order black vinyl + slipmat with classic Abramis Brama logo!
• Buy CD: Merchants – official merchandise
• Also available via Bandcamp!

Låtlista
1. Abramis Brama
2. Kall som sten
3. Vad jag ser
4. Nålen
5. 100 dagar
6. Svart
7. Kom gör mig klok
8. Vill inte veta
9. När älvorna dansar
10. Anemone Nemorosa

Personal:
Ulf Torkelsson – sång
Dennis Berg – bas & sång
Peo Andersson – gitarr
Fredrik Jansson – trummor

I mars 2001 släpptes vår andra fullängdare på labeln Record Heaven, med katalognummer RHCD35. CD:n består av tio spår varav två instrumentalare.

I december 2005 trycktes skivan upp igen via Transubstans Records med katalognumret TRANS012. Enda skillnaden mot originalet är ett korrigerat stavfel på omslagets baksida.

Kalenderbitarvetande och andra detaljer…

Låt 2 är inspelad 26-27 februari 2000. Två låtar till spelades in denna helg, Självdör och Lurad, men dessa platsade inte på skivan. Skivans titel är titeln på en låt som i sista sekund blev bortplockad.

Låt 5 och 7 är inspelade 11-12 december 1999. Denna session spelade vi även in en cover på Novembers Men mitt hjärta ska vara gjort av sten. Den kom ut på en splitvinylsingel där Svarte Pan gör Starka tillsammans.

Låt 4 och 9 är inspelade helgen 15-16 december 2000.

De övriga låtarna är inspelade i Sollefteå 1-5 juni 2000, förutom sången samt viss percussion och tvärflöjten på låt 10 som är inspelade vid olika tillfällen under sommaren.

Vill inte veta var en av de absolut första låtarna vi gjorde som band, nångång vintern 97-98. Texten är skriven under den tid det tog för Peo och Jansson att springa ner till bensinmacken och köpa mer folköl.

Anemone Nemorosa är latin för vitsippa och är titeln är inspirerad av en målning i en hiss i Nacka Strand.

Kall som sten är en Pretty Things-låt som vi skrivit svensk text till med hjälp av ungerskt päronbrännvin i mängder. Originalet heter Cold stone och hittas lättast på den remastrade versionen av CD:n Parachute.

Skivtallriken i inlayen tillhör Janssons föräldrar.

Personer i collaget som inte är Jansson, Uffe, Peo eller Dennis: Mats Torkelsson (fyllesovande i soffa), Camilla Thorberg (inspiration till Kom gör mig klok), Steve Frothingham (trummis i Bigelf), Christian Andersen (Abramis familj), Robin Kvist (sångare i Qoph), Titti ? (håller för öronen) + Uffes två hundar (Varga och Myra) samt andra oidentifierade.

Omslaget är klippt, klistrat, förvrängt, förvanskat och layoutat av Uffe med assistans av övriga tre Abramissar.

I december 2019 släpptes skivan slutligen på vinyl för första gången, via Black Lodge Records och med katalognumret BLOD129LP. Jansson har skrivit liner-notes, skivan såldes också under en tid i paket med en snygg antistat-matta (men den verkar ha gått åt nu).

Updated: 2 april 2024 — 14:32